-
Čas přípravy20 minut
-
Doba vaření20 minut
-
Porce4
-
Celkový čas40 minut
Knedlíky neodmyslitelně patří k tradičním jídlům české gastronomie. Vaříte svíčkovou nebo koprovku? Rozhodně nezapomeňte na domácí karlovarské knedlíky.
Babiččin karlovarský knedlík je recept, podle kterého vařila tyto knedlíky vždy babička. Recept je jednoduchý a podle mého názoru nejmíň pracný v porovnání s kynutými houskovými nebo bramborovými knedlíky. Z množství v tomto receptu vytvoříte knedlíky zhruba na 4 porce. Pokud nemáte staré rohlíky, můžete je nahradit 16 plátky toastového chleba.
K čemu se hodí karlovarský knedlík?
Já osobně mám nejraději karlovarské knedlíky s omáčkami. Svíčková, koprovka, znojemská nebo i rajská omáčka jsou dobré volby k tomuto typu knedlíku. Karlovarské knedlíky se také hodí k pečenému masu. Skvěle chutná s pečenou kachnou i s pečeným bůčkem. Jako rychlý a zaručený tip ke karlovarskému knedlíku je uzené maso s osmaženou cibulkou.
Suroviny na babiččin karlovarský knedlík
- 250 g bílého staršího pečiva
- 100 g hrubé mouky
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- hrst nasekané hladkolisté petržele
- špetka muškátového oříšku
- sůl & pepř
VIDEORECEPT
Postup přípravy babiččina karlovarského knedlíku
- Starší pečivo si nakrájejte na kostičky a dejte do větší mísy. Oddělte žloutky od bílků. V menší misce stranou si smíchejte mléko se žloutky, osolte, přidejte muškátový oříšek a zhruba 100 g hrubé mouky. Směs promíchejte, aby vzniklo hustější těstíčko, přidejte nasekanou petržel a vlijte do mísy s pečivem. Směs promíchejte a mezitím si do většího hrnce dejte vařit vodu.
- Z bílků vyšlehejte sníh a jemně ho vetřete do těsta na knedlíky. Z připraveného těsta vytvarujte v potravinářské fólii 2-3 válečky, zavažte a na několika místech propíchejte. Takto zabalené knedlíky vařte ve vroucí vodě zhruba 20-25 minut. V polovině délky vaření knedlíky ve vodě otočte, aby byly uvařené rovnoměrně.
- Knedlíky vyjměte z vroucí vody, nechte vychladnout, rozbalte a nakrájejte na požadovaný tvar.
TIP: Já knedlíky v potravinářské fólii vkládám ještě do alobalu, aby se do knedlíků nedostávala zbytečně voda. Šišky svým tvarem připomínají bonbony.
TIP: Místo do válečků můžete karlovarské knedlíky tvarovat také do kuliček.
Chutnal vám babiččin karlovarský knedlík? Vyzkoušejte k němu jednu z našich omáček:
Ingredients
Babiččin karlovarský knedlík
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews