Babiččin karlovarský knedlík

Babiččin karlovarský knedlík
  • Čas přípravy
    20 minut
  • Doba vaření
    20 minut
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    40 minut

Knedlíky neodmyslitelně patří k tradičním jídlům české gastronomie. Vaříte svíčkovou nebo koprovku? Rozhodně nezapomeňte na domácí karlovarské knedlíky.

Babiččin karlovarský knedlík je recept, podle kterého vařila tyto knedlíky vždy babička. Recept je jednoduchý a podle mého názoru nejmíň pracný v porovnání s kynutými houskovými nebo bramborovými knedlíky. Z množství v tomto receptu vytvoříte knedlíky zhruba na 4 porce. Pokud nemáte staré rohlíky, můžete je nahradit 16 plátky toastového chleba.

Suroviny na karlovarský knedlík

K čemu se hodí karlovarský knedlík?

Já osobně mám nejraději karlovarské knedlíky s omáčkami. Svíčková, koprovka, znojemská nebo i rajská omáčka jsou dobré volby k tomuto typu knedlíku. Karlovarské knedlíky se také hodí k pečenému masu. Skvěle chutná s pečenou kachnou i s pečeným bůčkem. Jako rychlý a zaručený tip ke karlovarskému knedlíku je uzené maso s osmaženou cibulkou.

Suroviny na babiččin karlovarský knedlík

  • 250 g bílého staršího pečiva
  • 100 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • hrst nasekané hladkolisté petržele
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl & pepř

VIDEORECEPT

Postup přípravy babiččina karlovarského knedlíku

  • Starší pečivo si nakrájejte na kostičky a dejte do větší mísy. Oddělte žloutky od bílků. V menší misce stranou si smíchejte mléko se žloutky, osolte, přidejte muškátový oříšek a zhruba 100 g hrubé mouky. Směs promíchejte, aby vzniklo hustější těstíčko, přidejte nasekanou petržel a vlijte do mísy s pečivem. Směs promíchejte a mezitím si do většího hrnce dejte vařit vodu.
  • Z bílků vyšlehejte sníh a jemně ho vetřete do těsta na knedlíky. Z připraveného těsta vytvarujte v potravinářské fólii 2-3 válečky, zavažte a na několika místech propíchejte. Takto zabalené knedlíky vařte ve vroucí vodě zhruba 20-25 minut. V polovině délky vaření knedlíky ve vodě otočte, aby byly uvařené rovnoměrně.
  • Knedlíky vyjměte z vroucí vody, nechte vychladnout, rozbalte a nakrájejte na požadovaný tvar.

TIP: Já knedlíky v potravinářské fólii vkládám ještě do alobalu, aby se do knedlíků nedostávala zbytečně voda. Šišky svým tvarem připomínají bonbony.
TIP: Místo do válečků můžete karlovarské knedlíky tvarovat také do kuliček.

Chutnal vám babiččin karlovarský knedlík? Vyzkoušejte k němu jednu z našich omáček:

Ingredients

Babiččin karlovarský knedlík

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Albrecht77

      Nečekal jsem, že se mi povedou zrovna knedlíky, ale jsou fakt luxusní! Díky za recept

    • Eva

      Jen by mě zajímalo jak to doopravdy vařila ta babička. Potravinová fólie zas tak dlouho k dispozici není. Jak to dělaly babičky bez ní?

      • Filip

        Moje babička je dříve dělávala pomocí látkového ubrousku nebo utěrky. Sama přešla na fólii, protože utěrka byla vždy špinavá. 🙂

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.